Activiteiten

Witgoedactie

In 2003 is er een witgoedactie geweest. De meeste huishoudens hadden toen nog geen wasmachine. Ze wasten alles nog met de hand. Ze kregen toen van de stichting een wasmachine. Gezinnen die nog geen wateraansluiting hadden kregen een half automatische wasmachine. Op de foto zie je ook nog een waterput waar ze het water uithaalden. Nu in 2019 heeft iedereen een wateraansluiting.


Fietsen

We zagen dat er heel weinig fietsen waren in Stolin. Alles werd lopend gedaan. We hebben toen heel veel tweedehands fietsen gekregen of gekocht en die naar de gezinnen in Stolin gebracht. Een school in Zwolle repareerde enkele fietsen gratis voor de stichting.


Invalide bus

Twee keer heeft de stichting een invalide bus naar Stolin gebracht. Wanneer er activiteiten voor de gehandicapten zijn, dan kunnen ze deze bus goed gebruiken voor het vervoer. Ook wordt er geregeld naar Minsk gereden om stoffen en andere producten op te halen. Het wordt ook gebruikt voor het vervoeren van producten uit de pottenbakkerij Istok, dat op bazaars in Minsk verkocht wordt.


Naaiatelier

In 2001 is er een naaiatelier opgericht. Hier naaien ze veel voor een ziekenhuis, zoals bv washandjes, lakens en theedoeken, badjassen. Op deze manier kunnen de gehandicapten voor zichzelf iets verdienen.


Verbouwing Istok

In 2007 kon de organisatie in Wit Rusland een heel oud monumentaal pand kopen voor een symbolisch bedrag van $1. Via sponsoring uit Nederland hebben ze het helemaal kunnen opknappen. Je ziet hier foto’s uit 2007/2008. Het is een sociale werkplaats waar hoofdzakelijk een pottenbakkerij in zit. Het krijgt de naam ‘Istok’, dit betekent De Bron. Ze willen de regering laten zien, dat ook gehandicapten in staat zijn om iets te maken, wat ook te verkopen is. Zo kunnen ze een eigen bijdrage verdienen. In 2015 is Istok helemaal opnieuw gerenoveerd, met kunststof materiaal, zodat het langer goed blijft. Dit zie je op de laatste foto’s.


Producten uit Istok

Op deze foto’s zie je wat er allemaal in Istok gemaakt wordt. Het meeste wordt verkocht op Bazaars. Ook ligt het in sommige winkels. En toch zal de overheid niet toegeven, dat mensen met een beperking wel wat kunnen, er is totaal geen medewerking.


Transport

Bijna elk jaar gaat er een transport naar Stolin en Resitsja. De vrachtwagen wordt volgeladen met kleding, schoeisel, dekens, lakens, matrassen, incontinentiemateriaal, speelgoed en hulpmiddelen zoals rolstoelen en rollators. Eerst mogen onze dorpen kleding uitzoeken en daarna krijgen de andere dorpen toestemming. De hele regio waar wij werkzaam zijn, heeft ongeveer 300 gezinnen waar een ziek of gehandicapt kind is.


Sanitair

De vrijstaande huisjes hebben bijna allemaal hun toilet achterin de tuin staan. Een hokje met een gat in de grond. Met hulp van de stichting, hebben veel gezinnen een toilet binnenshuis kunnen maken. Klik hier voor foto’s.


Jaarverslagen

In onze jaarverslagen kunt u meer lezen over onze activiteiten. Klik op een jaartal om het jaarverslag te openen.

2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022